efectos_cambio_climatico

 

 

El nou informe del World Watch Institute adverteix de la necessitat de retallar, abans del 2050, les emissions de diòxid de carboni per evitar una greu alteració del clima. A l’Estat espanyol, on es preveu una reducció de la pluja del 18% per les pròximes dècades, hi ha avui dia més concentració de CO2 a l’atmosfera de la qual hem tingut en l’últim milió d’anys

 

 

 

 

Qui dóna aquestes dades és Antonio Ruiz de Elvira, president del Comitè Científic de l’European Climate Forum i catedràtic de Física de la Universitat d’Alcalà, que participa com a expert en l’informe anual del World Watch Institute. Amb el títol El món davant l’escalfament global. La situació del món 2009, la investigació d’aquest any aborda la necessitat de reduir les emissions de gasos d’afecte hivernacle i de preparar-se per a l’adaptació al canvi climàtic.

 

“Per evitar que l’evolució del clima arribi a un punt de no retorn catastròfic serà necessari que les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle toquin sostre abans del 2020, reduint-se per al 2050 a un 85% per sota dels nivells de 1990 i disminuint encara més posteriorment”, adverteix el climatòleg W.L. Hare.

 

Aquestes són algunes de les dades més destacades suggerides a l’informe:

·  Per al 2100, l’escalfament global arribarà a entre 1,1 i 6,4ºC per sobre de la temperatura mitja del període 1980-99.

·  Si el planeta s’escalfa més de 3ºC per sobre dels nivells preindustrials podria acostar-se a un nombre important de ‘punts de no retorn’.

·  Es preveu que la meitat del diòxid de carboni emès en l’actualitat romangui a l’atmosfera durant un segle.

·  Els canvis d’ús del sòl i la crema de combustibles fòssils són les dues fonts de principals de l’augment de CO2.

·  Els edificis utilitzen al voltant del 40% de l’energia mundial. La calefacció i la refrigeració representen el 40-50% de la demanda mundial d’energia.

 

Davant aquesta situació, el World Watch Institute destaca algunes experiències alternatives que ja funcionen:

 

·  A l’Índia i la Xina hi ha programes de gran envergadura per revegetar milions d’hectàrees de boscos i prades, per reduir la pobresa i protegir les conques fluvials.

·  A Suècia, els impostos sobre energia i CO2 han significat la substitució dels combustibles fòssils per biomassa per a les calefaccions de barri.

·  A Kenya, un grup de camperols s’adapta al canvi climàtic substituint els seus cultius de blat per uns altres de cicles més curts i sembrant cada vegada que plou, perquè ja no està clar quina és la temporada de cultiu.

·  A Mali, el Govern informa els camperols directament sobre el clima.

 

L’obra està publicada en castellà per CIP-Ecosocial.

 

Font: Canal Solidari

Anuncios