Els estats espanyol i francès continuen baixant posicions a l’índex de llibertat de premsa per països.

L’organització Reporters sense Fronteres (RSF) ha fet públic el seu informe anual sobre la llibertat de premsa arreu del món. Encapçalen la classificació Dinamarca (amb una pujada de 14 posicions), Finlàndia, Irlanda, Noruega i Suècia, empatats a la primera posició. Tot i que les 13 primeres posicions del rànquing els ocupen estats europeus, l’Estat espanyol i el francès continuen la seva caiguda lliure particular [informes de 2008 i 2007], i baixen fins a la 44a i 43a posició respectivament. L’Estat espanyol havia ocupat en anys anteriors el lloc 36 (2008) i 35 (2007), mentre que el francès havia assolit la posició 35 (2008) i 31 (2009). Ara mateix se’ls considera estats on hi ha menys llibertat de premsa que a Surinam, Namíbia, Polònia, Macedònia, Sudàfrica, Mali, Ghana, Chipre, Bòsnia-Herzegovina o Guyana, per posar alguns exemples. Tanquen el rànquing Eritrea, Corea del Nord, Turkmenistan, l’Iràn, Birmània i Cuba com a països amb menys llibertat de premsa. Aquesta classificació mundial de llibertat de premsa per estats s’estableix de la mateixa manera que altres anys per part de RSF, és a dir, centenars de periodistes i experts en mitjans de comunicació d’arreu del món han respost els qüestionaris de l’entitat. L’informe d’enguany inclou les violacions de premsa comeses entre l’1 de setembre de 2008 i el 31 d’agost de 2009.

El text de 2009 destaca que els països de la UE, com els estats francès, espanyol o també l’italià, estan baixant posicions sobretot per les noves legislacions que estan aprovant, que qüestionen la feina dels periodistes. És el cas també de Croàcia, on hi va haver diversos assassinats de responsables d’alguns mitjans, o d’Eslovàquia (país que empata amb l’Estat espanyol en llibertat de premsa), on s’ha introduït la perillosa noció del “dret automàtic de rèplica” i que ha augmentat fortament la influència del ministre de Cultura als diferents mitjans.

Hi destaca la baixada en picat d’Israel des de la posició -43 llocs- fins a la 93, com a causa de l’operació militar que va dur a terme a la Franja de Gaza (Palestina, oficialment territori ocupat per Israel). Això a l’interior del territori oficialment hebreu. Fora del seu territori, Israel assoleix la posició 150, enfonsada al final de la taula classificatòria. El text destaca la censura militar que s’aplica a tots els mitjans.

L’informe també remarca la pujada dels Estats Units d’Amèrica (EUA), que puja des de la posició 36 fins a la 20, per l’actitud de l’administració Obama respecte la premsa. Tot i això, l’actuació dels EUA respecte dels periodistes fora del seu territori estricte, queda en el lloc 108 del llistat; el text destaca que manté presència en dues guerres fora de les seves fronteres.

Anuncios