Amb el lema “Maco per fora, lleig per dins” i la igualtat de gènere com a tema principal, l’onzena edició de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica s’iniciarà el 8 de maig coincidint amb el Dia Internacional del Comerç Just i establirà enguany una nova xifra rècord arribant a 94 municipis d’arreu de Catalunya i implicant a més de 250 entitats de tot el país.

La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica és una iniciativa en la qual tothom pot participar i que vol donar a conèixer les propostes del Comerç Just i la Banca Ètica a la societat catalana. Un any més, diversos barris de la ciutat de Barcelona acolliran aquesta festivitat amb l’objectiu d’apropar novament el seu missatge sensibilitzador i el seu caràcter lúdico-divulgatiu als ciutadans. Ciutat Vella, Sant Andreu, Gràcia, l’Eixample-Sant Antoni i Sarrià-Sant Gervasi seran els escenaris on el pròxim dissabte dia 8 de maig es durà a terme un complet programa d’activitats. Després d’aquesta primera presa de contacte, els actes festius s’estendran durant els caps de setmana de maig als 94 municipis participants d’arreu de Catalunya.

La XI Festa del Comerç Just i la Banca Ètica realitzarà el tret de sortida oficial el divendres 7 de maig al Mercat de Santa Caterina de Barcelona, a les 12h. Els mestres de cerimònies de l”acte inaugural seran el popular gourmet, cantautor i locutor de ràdio Pere Tàpias, que llegirà el pregó, i la reconeguda cuinera i pedagoga gastronòmica Ada Parellada, que elaborarà posteriorment unes tapes de Comerç Just en directe amb ingredients de Comerç Just i la col·laboració de la Fundació Futur.

El mateix dia 7 de maig per la tarda, l’Auditori del Pati Manning (19h) acollirà la xerrada “Gènere i Comerç Just” amb la participació de Lucila Blandón, petita productora nicaragüenca i membre del “Movimiento de Mujeres Flores del Café”, que s’ha convertit en un referent en la lluita pel reconeixement dels drets de la dona dins de la seva comunitat. La Lucila viatjarà expressament des de Nicaragua per donar suport i participar activament en la XI Festa del Comerç Just.

Novetats de l’edició d’enguany

Enguany la festa a Catalunya torna a adherir-se al Dia Internacional de Comerç Just, el 8 de maig, que se celebra a més de 800 ciutats de tot el món. Tanmateix, i mirant cap a casa, s’aprofitarà l’actual presidència espanyola a la Unió Europea per fer-li arribar les demandes del Comerç Just al president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero.

A finals de 2009 es va iniciar una tasca d’apropament a l’educació formal i no formal amb el Concurs de Relats Curts, que ha experimentat una notable participació, i ara, durant la Festa, es guardonaran els textos més inspirats en diversos actes als municipis. Així mateix, aquest 2010 s’ha volgut reforçar la venda de productes de Comerç Just, i per això, s’ha engegat una campanya que convida a la ciutadania a visitar les botigues especialitzades, on podran endur-se una bossa de tela de Comerç Just en el moment de fer la seva compra.

D’altra banda, també s’ha estrenat la nova web de la Festa (www.festacj.org) amb l’objectiu de millorar la comunicació amb els municipis, augmentar la participació i agilitzar la descàrrega de materials. Una eina de comunicació clau que també aspira a convertir-se en un espai de referència, actualitzat i dinàmic, a l’hora de consultar els punts de venda de Comerç Just de Catalunya.

El missatge “Maco per fora, lleig per dins” és el lema que acompanyarà tota la campanya de la Festa 2010, mentre que la igualtat de gènere, un dels principis del Comerç Just, en serà el tema principal. És per aquest motiu que s’ha convidat a dues dones del Sud (Lucila Blandón i Yadira Minero), que miraran d’apropar-nos la realitat de les seves lluites quotidianes.

Per què Comerç Just?

És una forma alternativa de comerç que busca aconseguir unes relacions comercials més equitatives entre els països rics del Nord i els països empobrits del Sud del planeta. El Comerç Just té en compte valors ètics i mediambientals, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional, i es basa en els següents principis:

1. Preu just que cobreix el cost de producció dels articles
2. Retribució digna pel treball
3. Respecte pels drets humans i laborals
4. Eradicació de l’explotació infantil
5. Beneficis socials per a les comunitats productores
6. Respecte del medi ambient
7. Igualtat de gènere

Per què Banca Ètica?

Ens hem preguntat mai…Com utilitzen els bancs els nostres diners? Serveixen per fabricar armes o perjudicar el medi ambient? Poden els meus estalvis contribuir al desenvolupament d’altres països, comunitats, persones…?

La Banca Ètica és una alternativa als bancs convencionals que respon a aquestes preguntes. És una altra forma d’estalviar i invertir que combina els beneficis socials amb els beneficis econòmics. Comptes d’estalvi, fons d’inversió o dipòsits a termini que pretenen l’ús ètic dels diners i aposten per empreses responsables socialment i ambiental. La banca ètica implica les persones i la seva capacitat d’estalvi en projectes que busquen el desenvolupament, la redistribució de la riquesa i la protecció del medi ambient a qualsevol lloc del planeta. Tenen la transparència com a principi fonamental.

Per què cal doncs?

1. Per reinventar les finances
2. Per la transparència
3. Pel criteri ètic
4. Pel benefici de tothom
5. Per l’oferta de serveis


La coordinació nacional de la Festa va a càrrec de SETEM, amb la participació d’Alternativa 3, FETS-Finançament Ètic i Solidari, Intermón Oxfam i la Xarxa de Consum Solidari. A més, la Festa compta amb el suport nacional de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l’Ajuntament de Barcelona, la Xarxa de Televisions Locals, TV3, El Periódico de Catalunya i COM Ràdio.

Més informació:

Nova web de la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica 2010: www.festacj.org

(Inclou materials de descàrrega, les agendes d’activitats de cada municipi i els punts de venda de Comerç Just de tota Catalunya)